Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dreapta BOR - paralela concurentă cu statul

Nu putem fi de acord cu parteneriatul civil. Legalizează concubinajul. Nu putem fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie.

Este reacţia BOR prin purtătorul său de cuvânt la declaraţiile dnilor Dragnea şi Tăriceanu privind asigurarea unui cadru legal pentru parteneriatul civil între cetăţeni, în paralel cu referendumul pentru familia tradiţională.

Carevasăzică BOR nu e de acord. În ce calitate, pardon? Şi a întrebat-o cineva dacă e sau nu de acord?

Înţeleg că Godporaţia îşi apără interesele şi privilegiile care îi permit să exploateze populaţia credulă, fiind, probabil, cea mai rentabilă afacere de pe teritoriul României.

Înțeleg că sfinții părinți se bat cu ministerul de Finanțe ca să nu plătească impozite.

Înțeleg că fac jocurile electorale ale Puterii, ca să li se ridice biserici și molul Mântuirii, unde să adune noi contingente de enoriași plătitori.

Înțeleg toate astea, pentru că Godporația, cum îi e și numele, acționează ca o corporație nedeclarată - la negru.

Dar cine le dă dreptul biznismenilor lui Christos să nesocotească drepturile fundamentale ale omului, care stau la baza oricărei societăți democratice?

Cum am mai spus, BOR este îndreptățită, firesc, să nu oficieze căsătorii decât între un bărbat și o femeie. Cine dorește ceremonial religios, trebuie să se supună regulilor bisericii respective.

Dar, simțindu-și primejduită o sursă de venit și de influență, mariajul religios, BOR a provocat strângerea de semnături a Coaliției pentru Familie, în vederea modificării Constituției prin referendum. În acest fel, Biserica, neplătitoare de taxe, exercită o presiune politică asupra cetățenilor români nereligioși, însă plătitori de taxe, supuși și ei Constituției. Despre acest referendum, care se va ține, pesemne, curând, nu pot să spun decât că e pe cât de stupid, pe atât de inutil, bani cheltuiți de la buget de pomană.

În schimb, despre declarația BOR împotriva parteneriatului civil, adică a posibilității ca niște ființe umane, indiferent de sex, să încheie o înțelegere legală prin care să atribuie partenerului drepturi de reprezentare, împuternicire, de moștenire, se poate spune că vine direct din întunericul Evului Mediu, luminat de flăcările în care erau arși ereticii.

Căsătoria civilă, parteneriatul civil, contractul prenupțial, precum și alte forme de asociere între oameni sunt reglementate și controlate de autoritățile jurisdicționale ale statului.

Biserica Ortodoxă Română nu este o autoritate a statului. Conducerea BOR nu este aleasă de popor și nici numită de stat.

Preoții se intersectează cu jurisdicția națională doar în cazurile, nu foarte puține, în care comit fapte penale.

Legalizarea parteneriatului civil se propune și se discută în Parlament, apoi se aplică de către autorități în forma aprobată. Ieșirea BOR înseamnă un atac fățiș al puterii bisericești nonlegale, paralelă cu statul, la adresa puterii legislative legale.

Fraza „BOR nu poate fi de acord cu această alternativă la căsătorie, din aceeași rațiune a interesului copiilor..." este un mârâit totalitar postcomunist de toată frumusețea. De când, preasfinților, o legătură între oameni e obligatoriu să fabrice progenituri? De când, copiii născuți în afara căsătoriei cu Isaiia dănțuiește sunt automat niște ratați? De când familia „bună", celula de bază a societății, nu poate produce niște sinistre beizadele antisociale?

Despre interesul cui e vorba, nicidecum al copiilor, rezultă limpede din încheierea comunicatului BOR „ Îi îndemnăm pe cei care doresc să își întemeieze o familie să obțină, ca să spun așa, și binecuvântarea lui Dumnezeu."

Așa deci, și prin urmare, casă de piatră ca să fie, dați și pe la casierie. Casieria cerească, firește, că acolo se adună averile cele adevărate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult